nederland

Nederland en Italië nek-aan-nek om VN-zetel

Door ANP - 28 juni 2016

NEW YORK (ANP) – Nederland heeft ook in een derde stemronde bij de Verenigde Naties onvoldoende landen achter zich gekregen voor een zetel in de Veiligheidsraad van de internationale organisatie. Nederland kreeg 96 van de benodigde stemmen. Een vierde stemming is voor later dinsdag gepland

Concurrent van Nederland is Italië, dat 94 stemmen vergaarde. Ook de eerste twee rondes deed Nederland het steeds iets beter dan Italië, maar het was niet genoeg. Dit in tegenstelling tot Zweden, dat meteen werd gekozen.

Nederland heeft jarenlang gelobbyd voor de plek in het machtigste orgaan van de VN. De raad is bedoeld om de internationale vrede en veiligheid te bewaren. Het kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.