nederland

Nieuwe onderzeeër mogelijk beperkt inzetbaar

Door ANP - 17 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – De vier huidige Nederlandse onderzeeboten kunnen wereldwijd informatie verzamelen, maar moeten vanaf 2027 worden vervangen. Of de nieuwe onderzeeboten ook overal inzetbaar zullen zijn, is nog maar de vraag.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) liet de Kamer vrijdag weten dat ze ,,groot belang” hecht aan wereldwijde inzet, maar dat andere militaire eisen net iets belangrijker zijn zoals de slagkracht en het afschrikkingsvermogen. Het stellen van prioriteiten is ,,noodzakelijk”, aldus de bewindsvrouw.

Defensie kan alleen nieuwe onderzeeboten aanschaffen als er met andere landen wordt samengewerkt. Volgens deskundigen kan het een obstakel voor internationale samenwerking zijn als Nederland opnieuw dieselelektrische onderzeeboten wil die wereldwijd opereren. Een kleinere onderzeeër met een beperkt bereik is ook goedkoper.

Onderzoeken

Hennis laat de komende twee jaar onderzoeken aan welke eisen de nieuwe onderzeeërs moeten voldoen. Daarbij komen meerdere varianten op tafel waaronder een onderzeeër die ver van huis kan opereren en een variant waarbij de boot slechts een beperkt bereik heeft. Ook wordt onderzocht wat het betekent als de onderzeeboten niet worden vervangen.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de aanschaf van nieuwe onderzeeboten. Maar over de eisen en het aantal nieuwe boten verschillen de meningen. Volgens Hennis hoeft pas begin 2021 een definitief besluit te worden genomen. Voor het project is 2,5 miljard euro gereserveerd.