nederland

OM: gevaar nieuwe vertraging proces Holleeder

Door ANP - 23 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aanklagers in de strafzaak tegen Willem Holleeder vrezen dat opnieuw vertraging kan ontstaan in het proces tegen de ‘topcrimineel’ vanwege de positie van diens nieuwe raadslieden Sander Janssen en Robert Malewicz. Zij dringen er bij de advocaten op aan de deken van de Orde van Advocaten te vragen of zij de verdediging van Holleeder op zich kunnen nemen. Janssen en Malewicz nemen het verzoek in beraad, lieten zij donderdag weten tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de zaak.

Het Openbaar Ministerie (OM) vreest voor belangenverstrengeling omdat de raadslieden ook optreden als verdedigers van Jesse R. in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage. Hoewel Holleeder daarin geen verdachte is, kleeft zijn naam wel aan het proces. ,,Deze zaak moet gevrijwaard blijven van een tweede vertraging’, aldus officier van justitie Sabine Tammes.

Janssen en Malewicz namen deze week de verdediging van Holleeder over van Stijn Franken, die vorige maand terugtrad op advies van de deken. Aanleiding was dat hij eerder ook advocaat was van Sandra den Hartog, ex-vriendin van Holleeder. Zij heeft in de huidige strafzaak, waarin Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij diverse liquidaties, belastende verklaringen tegen hem afgelegd.

Volgens Janssen hebben Malewicz en hij de gang naar de deken wel overwogen, maar zagen zij geen ,,toegevoegde waarde” in die stap. Hij zei de zaak ook uitgebreid met zowel Holleeder als R. te hebben besproken. ,,Maar als het OM het graag wil, dan nemen wij dat zeer ter harte.”