nederland

Oppositie hamert op miljoenen voor veiligheid

Door ANP - 15 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – De oppositie van links tot rechts hamert woensdag in de Tweede Kamer op extra geld voor veiligheid. In een fel debat moet de VVD van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) het ontgelden.

Er zouden nog altijd grote gaten zitten in de begrotingen van de politie, rechtspraak, Openbaar Ministerie het Nederlandse Forensisch Instituut. De oppositiepartijen vinden dat de VVD net doet alsof dit niet zo is.

De oppositie steunde in november vorig jaar de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie onder voorwaarde dat Van der Steur in het voorjaar extra geld zou regelen voor politie, OM en rechtspraak. Volgens de oppositie heeft de minister hier niet aan voldaan en moet er 150 tot 200 miljoen extra voor veiligheid komen.

Aanpak

De aanpak van zware criminaliteit en mensenhandel blijft liggen terwijl er personeel weg moet bij de politie, het OM en de rechtspraak, vatte Gert-Jan Segers (ChristenUnie) de kritiek samen.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten verdedigde zich door te zeggen dat de liberalen het niet zullen laten gebeuren dat de veiligheid afneemt.

Middelvinger

Hij vond geen gehoor bij de oppositie. Michiel van Nispen (SP) vreest een groot verlies aan expertise bij de diensten die waken over de veiligheid. Kees van der Staaij (SGP) zei dat veiligheid een kerntaak is van de overheid en dat het pijnlijk is dat er zoveel gaten vallen.

PVV-leider Geert Wilders noemde de 49 miljoen euro die het kabinet onlangs extra uittrok voor de politie dit jaar, een ,,aalmoes” en een ,,habbekrats”. Volgens hem krijgen de politieagenten een dikke middelvinger van het kabinet.