nederland

Ploumen: geld AzG naar vluchtelingen Falluja

Door ANP - 23 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Het geld dat Artsen zonder Grenzen (AzG) weigert van het kabinet, gaat naar de vluchtelingen bij de Iraakse stad Falluja. Het gaat om 4,3 miljoen euro, liet minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag in de Tweede Kamer weten.

De Iraakse strijdkrachten proberen Falluja te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat (IS). Een groot deel van de stad enkele tientallen kilometers ten westen van Bagdad is inmiddels in handen van het leger. Volgens de VN zijn hier meer dan 85.000 mensen gevlucht. ,,Er is een acuut probleem hier en de capaciteiten schieten hier flink tekort”, aldus de bewindsvrouw.

AzG maakte vorige week bekend voortaan geen financiële steun meer aan te nemen van de Europese Unie en de EU-lidstaten. De hulporganisatie protesteert met deze stap tegen de ,,schandalige” Europese omgang met vluchtelingen. Vorig jaar kreeg AzG 56 miljoen euro van de EU en haar lidstaten.