nederland

Premier Rutte betreurt vertrek Britten

Door ANP - 24 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte heeft vrijdagmorgen teleurgesteld gereageerd op de brexit. ,,Ik betreur het zeer.” Rutte verklaarde echter niet in paniek te zijn nu Groot-Brittannië uit de EU wil vertrekken. ,,Het is ook een stimulans om de EU te hervormen.”

Volgens Rutte bestaat er in Nederland geen grote belangstelling om ook een referendum te houden, zoals PVV-leider Geert Wilders bepleit. ,,Nederlanders snappen dat samenwerken met andere landen in een gemeenschappelijke markt van levensbelang is voor ons land.”

,,Ons belang is de gevolgen voor Nederland zo klein mogelijk houden, dat we zorgen voor stabiliteit voor onze economie. Dat staat voorop”, aldus Rutte. Welke gevolgen dat zijn, is volgens hem op dit moment moeilijk in te schatten.

Verstandig

,,Het is in de eerste plaats een teleurstellende uitslag. Het is van belang dat we hier stap voor stap een verstandig vervolg aan geven”, aldus Rutte. Hij benadrukte dat de Britten zullen moeten aangeven wat ze willen.

De onvrede bij de Britten zie je ook in andere landen, erkende hij. De premier noemde de uitslag dan ook een stimulans om door te gaan met de hervorming van de Europese Unie, om er voor te zorgen dat er meer welvaart en veiligheid komt.

Rutte zei dat hij uitvoeriger op de brexit wil ingaan nadat de Britse premier David Cameron zijn reactie heeft gegeven. De premier vertrok daarna naar Brussel voor overleg met andere Europese leiders over het besluit van de Britten.