nederland

Rechter: verdachte Todd-zaak mag naar Canada

Door ANP - 28 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De 38-jarige Aydin C. mag van de rechtbank in Amsterdam worden uitgeleverd aan Canada. De verdachte wordt in verband gebracht met de dood van de vijftienjarige Canadese Amanda Todd, die in 2012 zelfmoord pleegde.

De beslissing van de Internationale Rechtshulpkamer gaat erover of aan alle voorwaarden van uitlevering is voldaan. Het is uiteindelijk aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie of C. definitief naar Canada moet voor zijn proces. Mocht het zover komen, dan duurt het vermoedelijk nog wel een tijd voordat de verdachte daar naartoe kan. In Nederland loopt namelijk ook nog een strafzaak tegen hem, die naar verwachting pas begin volgend jaar wordt behandeld.

De autoriteiten in Canada verdenken C. van afpersing, kinderen lokken via internet, bedreiging of stalking en bezit van kinderporno met als doel die te verspreiden. In ons land staat hij ook terecht voor aanranding en afpersing van nog eens 39 meisjes via de webcam. Canada wil hem echter apart berechten voor de zaak-Todd.

Uitlevering

,,De rechtbank stelt vast dat de feiten waarvoor de uitlevering wordt verzocht zowel naar Canadees en Nederlands recht strafbaar zijn en dat daarvoor telkens een gevangenisstraf van meer dan een jaar kan worden opgelegd”, luidde het vonnis.

Tussen beide landen geldt een uitleveringsverdrag. De advocaat van C. had het liefst gezien dat de Todd-zaak in Nederland had plaatsgevonden. De rechtbank ging hierin niet mee.

Canada moet wel garanderen dat de verdachte, als hij wordt veroordeeld, zijn straf in Nederland mag uitzitten.