nederland

Rutte pleit ingehouden tegen brexit

Door ANP - 17 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte wilde zijn wekelijkse persconferentie vrijdag eigenlijk eindigen met een oproep in het Engels aan de Britten om tegen een vertrek uit de Europese Unie te stemmen. Maar omdat de campagne in Groot-Brittannië is stilgelegd na de spraakmakende moord op het Britse parlementslid Jo Cox besloot hij hiervan af te zien.

Door die ,,verschrikkelijke gebeurtenis” voelt Nederland zich volgens Rutte weer ,,eens te meer verbonden met het Britse volk en de gemeenschappelijke waarden die we uitdragen”. Bestuurders en politici moeten hun werk in vrijheid kunnen doen, anders zet je de bijl aan de wortel van de vrije samenleving, voegde hij eraan toe.

De gevolgen van een Brits vertrek uit de EU zijn ,,lastig in te schatten”, stelde de premier. Economisch zal het gevolgen hebben, maar hij heeft vooral ,,geopolitieke zorgen” als de Britten stemmen voor een zogenoemde brexit. Hij wees daarbij naar de situatie in Rusland en het Midden-Oosten.