nederland

Rutte: Zorgvuldig naar nieuwe relatie Britten

Door ANP - 27 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Het is verstandig om de Britten ,,iets lucht te geven” om intern orde op zaken te stellen, vindt premier Mark Rutte. Hun land is in een ,,ernstige crisis”, zowel politiek, economisch als monetair. Rutte is het eens met de Tweede Kamer om geen ,,strafexpeditie” of ,,vechtscheiding” te maken van de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

,,We moeten toe naar een nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk en inzetten op een zorgvuldig en correct proces.” Dat moet wel het liefst ,,zo kort mogelijk” duren.

Rutte zei dat voor hem de Nederlandse belangen voorop staan. Die staan ,,op één, twee en drie”. Volgens de minister-president verandert er op korte termijn niets voor burgers en bedrijven van Nederland. ,,Het lidmaatschap eindigt niet vandaag of morgen.”

TTIP

Hoewel er geen kans is dat zijn voorstel wordt aangenomen, diende Geert Wilders van de PVV een motie in voor de voorbereidingen voor Nederlandse uittreding uit de Europese Unie. ,,Dat zal ik iedere keer doen. Er komen verkiezingen aan en dan zullen we zien hoe de mensen hierover denken”, dreigde hij. Rutte ontraadde het voorstel. Hij noemde het gokken met, en te grabbel gooien van, het Nederlands belang.

De Partij voor de Dieren stelde voor de onderhandelingen over het omstreden Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) uit te stellen tot er meer duidelijk is over de gevolgen van brexit. Dinsdag wordt er over de moties gestemd.

Tijdens het brexit-debat was er ook nog een rol weggelegd voor Coca-Cola. Nadat Sybrand Buma van het CDA Rutte had aangewreven dat hij maandag niet in Berlijn bij een Europa-overleg zat, maar in Dongen een cola-fabriek opende, werd het merk zo vaak genoemd dat Kamervoorzitter Khadija Arib ervoor waarschuwde dat het parlement zich schuldig begon te maken aan gratis reclame.