nederland

Steden staan stil bij slachtoffers Orlando

Door ANP - 13 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – In Amsterdam en Den Haag worden maandagavond herdenkingen gehouden voor de slachtoffers van het bloedbad in Orlando. In Rotterdam wordt dinsdagavond een stille tocht gehouden.

In de hoofdstad zijn vanaf 19.00 uur mensen bijeen bij het Homomonument op de Westermarkt. De initiatiefnemers riepen via Facebook op ,,in vrede bijeen te komen” en een kaarsje aan te steken of bloemen neer te leggen voor de mensen die zondag om het leven kwamen in een homoclub in de Amerikaanse stad. Het COC Haaglanden houdt vanaf 20.00 uur een soortgelijke herdenking bij het Homomonument bij het Malieveld. ,,Wat er in Orlando is gebeurd, raakt ons enorm”, aldus een woordvoerster. ,,Deze bijeenkomst is een eerbetoon aan de slachtoffers.”

Ook de initiatiefnemers van de herdenking in Amsterdam zijn zwaar aangeslagen. ,,Door een afschuwelijke terreurdaad heeft onze wereldwijde gemeenschap veel mooie zielen verloren”, zo schrijven ze op de site. ,,Onschuldige mensen, die zich in een veilige omgeving waanden, werden aangevallen vanwege hun geaardheid. Tijdens een daad van onvoorstelbaar geweld hebben zij hun leven verloren, alleen omdat ze op zoek waren naar vrijheid om te houden van wie ze wilden.”

De Amsterdamse bijeenkomst is een initiatief van het Homomonument, Exit Café en Club NYX. Ook de Keizersgrachtkerk opent maandag- en dinsdagavond de deuren om de slachtoffers van de schietpartij in Orlando te herdenken. De kerk is toegankelijk van 19.00 tot 22.00 uur en biedt de mogelijkheid een kaarsje te branden, een condoleanceboek te tekenen, naar muziek te luisteren of te bidden.