nederland

Stemming VN-zetel blijft onbeslist

Door ANP - 28 juni 2016

NEW YORK (ANP) – Nederland heeft ook in een vijfde stemronde bij de Verenigde Naties onvoldoende landen achter zich gekregen voor een zetel in de Veiligheidsraad van de internationale organisatie. Nederland kreeg 95 van de benodigde stemmen, net zoveel als concurrent Italië. Het is nog niet duidelijk wanneer er een zesde stemronde komt.

De eerste vier rondes deed Nederland het steeds iets beter dan Italië, maar het was niet genoeg. Voor verkiezing is een tweederdemeerderheid nodig. In de vijfde stemronde kon ook weer op andere landen gestemd worden, maar dat gebeurde niet.

Zweden werd wel meteen gekozen. Ook Ethiopië, Bolivia en Kazachstan bemachtigden een zetel.

Jarenlang gelobbyd

Nederland heeft jarenlang gelobbyd voor de plek in het machtigste orgaan van de VN. De raad is bedoeld om de internationale vrede en veiligheid te bewaren. De raad kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.

Bij een echte patstelling kunnen de stemrondes lang doorgaan. In 2006 waren er 48 rondes in drie weken tijd nodig toen Venezuela en Guatemala om een zetel streden. Uiteindelijk trokken beide landen zich terug en kwam Panama in de Veiligheidsraad.