nederland

‘Supercel’ was uitzonderlijk zwaar

Door ANP - 24 juni 2016

HILVERSUM (ANP) – Een supercel, het zwaarste type onweersbui dat er bestaat, komt in Nederland elk jaar wel een keer voor, maar die van donderdagavond was wel uitzonderlijk zwaar. Dat zegt een woordvoerder van weerbureau Weerplaza. Bij de bui van donderdagavond ontstonden hagelstenen zo groot als tennisballen, die in het gebied tussen Helmond en Venlo veel schade hebben veroorzaakt.

Een supercel ontstaat niet zomaar, maar alleen onder specifieke omstandigheden, legt hij uit. Zo moet de atmosfeer warm en vochtig zijn. De wind op de grond moet uit een andere richting komen en een andere snelheid hebben dan de wind op grotere hoogte. Daardoor ontstaat een weersysteem dat om de eigen as draait en hoge verticale snelheden bereikt. Hagelstenen worden daarin omhoog gezogen en blijven aangroeien tot ze uiteindelijk te zwaar worden en naar beneden komen. De hagelstenen kunnen daarbij 5 centimeter of nog groter worden.