nederland

13,4 miljoen mensen zagen ‘iets’ van EK

Door ANP - 11 juli 2016

HILVERSUM (ANP) – Ongeveer 13,4 miljoen mensen hebben ‘iets’ gezien (minstens vijf minuten achter elkaar) van het EK Voetbal of de programma’s eromheen. De bestbekeken wedstrijd was de finale tussen Portugal en Frankrijk zondagavond (4,2 miljoen). De NOS noemt de kijkcijfers verrassend, omdat het Nederlands elftal ontbrak. Het WK van 2014 in Brazilië – mét Oranje – trok 15 miljoen kijkers.

Er hebben flink veel jongere mensen gekeken en die haalden de gemiddelde leeftijd van de NPO 1-kijker (57 jaar) omlaag: tijdens de finale lag de gemiddelde leeftijd acht jaar lager. En verder zat de gemiddelde voetballiefhebber de afgelopen maand 16,5 uur voor de buis om het evenement te volgen. De speciale EK-site van de NOS had 3,8 miljoen unieke bezoekers.

Zes op de tien tv-kijkers hadden zondag de finale aanstaan. Het hoogtepunt was aan het begin van de verlenging: om 22.51 uur zaten 4.988.000 mensen te kijken. In de top vijf van meestbekeken wedstrijden verder: Duitsland-Frankrijk (halve finale op 7 juli: 3,8 miljoen); Duitsland-Italië (kwartfinale op 2 juli: 3,5 miljoen); Frankrijk-IJsland (kwartfinale op 3 juli: 3,5 miljoen) en Wales-België (kwartfinale op 1 juli: 3,4 miljoen).

Praatprogramma NOS Studio France is ook goed bekeken. De vroege uitzending, vlak voor de wedstrijden rond de klok van half negen, trok gemiddeld 1,7 miljoen kijkers. De late uitzending, meestal rond 23.00 uur, was gemiddeld goed voor 1 miljoen kijkers.