nederland

200 Nederlandse militairen naar Litouwen

Door ANP - 06 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Nederland zal volgens minister Jeanine Hennis (Defensie) ,,maximaal een compagnie” bijdragen aan de nieuwe vooruitgeschoven NAVO-eenheden die worden gelegerd in de Baltische staten, waaronder Litouwen, en Polen. Een compagnie telt zo’n tweehonderd militairen.

Hennis vindt het logisch dat Nederland zich met deze ,,bescheiden” bijdrage aansluit bij Duitsland, dat waarschijnlijk in Litouwen de leiding zal nemen over de nieuwe troepenmacht. De nieuwe eenheden moeten volgend jaar in de oostelijke NAVO-landen worden gestationeerd. De stationering van de Nederlandse militairen zal ,,enkele maanden” duren.

De vooruitgeschoven troepenmacht moet Estland, Letland, Litouwen en Polen gerust stellen met het oog op de Russische dreiging. ,,Wij zoeken het conflict absoluut niet op”, zei Hennis woensdag in de Kamer. Daar is brede steun voor het voornemen van het kabinet.