nederland

Aangifte tegen VPRO om Abou Jahjah

Door ANP - 29 juli 2016

HILVERSUM (ANP) – De VPRO maakt zich schuldig aan het voorbereiden van een strafbaar feit door Dyab Abou Jahjah uit te nodigen voor het tv-programma Zomergasten. Dat zegt belangenorganisatie Federatief Joods Nederland, die daarom aangifte heeft gedaan tegen de omroep. De omstreden Belgisch-Libanese publicist is aanstaande zondag de eerste gast in Zomergasten.

,,Uitlatingen in het verleden van Abou Jahjah zijn van dien aard, dat je kunt voorspellen dat hij het niet over het klimaat in Nederland gaat hebben”, zegt voorzitter en advocaat Herman Loonstein. ,,Hij verheerlijkt terroristische daden en de VPRO is medeplichtig aan de voorbereiding hiervan.” Loonstein zei dat de aangifte volgt nadat hij eerder had geprobeerd de VPRO op andere gedachten te brengen.

De Joodse actiegroep TOF (Tradition is Our Future) plaatste vrijdag in dagblad Trouw een advertentie waarin ze de VPRO ter verantwoording roept vanwege Abou Jahjah. Volgens TOF is het ,,gevaarlijk” om de ,,militante en antisemitische” Abou Jahjah een podium te geven om zich te kunnen profileren als gevestigde opiniemaker.

Opvallende ontwikkeling

Eindredacteur Karen de Bok van Zomergasten zei in de VPRO-gids dat de komst van Abou Jahjah ‘onomkeerbaar’ is. ,,Hij heeft een opvallende ontwikkeling doorgemaakt. Van een controversieel agitator tot een spraakmakend columnist van kwaliteitskrant De Standaard, de NRC van België.” Gevraagd naar de risico’s die de uitzending met zich mee kan brengen, zegt De Bok: ,,Wie weet wordt het wel heel saai. Je weet het niet.” De uitnodiging leidde ook binnen de VPRO tot felle discussies.

Dyab Abou Jahjah richtte in 2000 in Antwerpen de Arabisch-Europese Liga (AEL) op. Toen er in 2002 rellen uitbraken, nadat een Marokkaan door een Belg was vermoord, zette de AEL burgerpatrouilles in om racisme bij de lokale politie te onderzoeken.