nederland

Acht jaar cel voor Jumbo-afperser

Door ANP - 01 juli 2016

GRONINGEN (ANP) – De zogeheten Jumbo-afperser Alex O. (51) is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel. De rechtbank in Groningen vindt hem schuldig aan bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Eén keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

O. ontkent dat hij de Jumbo-afperser is. De verdachte werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn zoon. De zoon is niet vervolgd.

De rechtbank vindt het DNA van O. dat onder de postzegel werd gevonden van de verjaardagskaart een van de belangrijkste bewijzen tegen de verdachte. Volgens de rechters komt de constructie van de bom in deze kaart overeen met die van andere bommen die in Groningen werden aangetroffen. Ook het tin dat werd gebruikt om de bommen te solderen kwam overeen met het tin dat men in de woning van O. vond.

Het explosief dat niet tot ontploffing kwam in Groningen had een kracht van 5 tot 8 handgranaten. ,,Dat hier geen dodelijke slachtoffers bij zijn gevallen, ligt zeker niet aan u”, concludeerde de voorzitter van de rechtbank.

Ook het feit dat inwoners van Groningen vijf maanden lang met angst boodschappen deden bij Jumbo, rekent de rechter mee in de straf. O. moet een schadevergoeding van ongeveer een ton betalen aan de winkels die schade leden.