nederland

Bandidos willen af van huisarrest

Door ANP - 12 juli 2016

MAASTRICHT (ANP) – De rechtbank Limburg buigt zich volgende week dinsdag in Maastricht over het huisarrest van vorig jaar opgepakte Bandidos. Die zijn allemaal sinds november op vrije voeten, maar zijn sindsdien aan huis gekluisterd en hebben onder meer contactverboden. Het heeft lang genoeg geduurd, vinden hun advocaten.

Raadsvrouwe Gitte Stevens die drie bandidos vertegenwoordigt, bevestigde dinsdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten. In mei 2015 pakte de politie negentien Bandidos op. Ze worden onder meer verdacht van afpersing, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Ze zijn nu acht maanden vrij, maar de zaak duurt de advocaten te lang.

Volgende week dinsdag komt de zaak voor tijdens een zogenoemde pro-formazitting. Zonder de verdachten, want als die moeten komen, gaat het volgens de rechtbank maanden langer duren voor de zaak kan voorkomen omdat er dan extra veiligheidsmaatregelen moeten worden voorbereid.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dinsdag niet reageren. ,,Dat doen we tijdens de zitting”, aldus een woordvoerder van het OM.

De politie viel in mei 2015 in Limburg 35 woningen en 40 garageboxen binnen. In een box vonden agenten onder meer vijf raketwerpers. Ook nam de politie tijdens de invallen automatische wapens en handvuurwapens in beslag, en stootten de agenten op een drugslaboratorium en een wietplantage. Advocate Stevens ontkende eerder al dat er bij de Bandidos een groot vuurwapenarsenaal zou zijn gevonden.