nederland

Damherten Zeeland toch niet afgeschoten

Door ANP - 28 juli 2016

MIDDELBURG (ANP) – In twee natuurgebieden in Zeeland mogen toch geen damherten worden afgeschoten. Op de herten mag normaal gesproken niet worden gejaagd, want het is een beschermde diersoort, maar het provinciebestuur verleende een ontheffing. Onterecht, bepaalde de rechtbank Zeeland-West-Brabant donderdag.

De zaak was aangespannen door stichting De Faunabescherming. Die maakte eerder tevergeefs bezwaar tegen het afschieten.

Vorig jaar bepaalde Gedeputeerde Staten (GS) dat het welzijn van de herten in gevaar was door de omvang van de populaties in Kop van Schouwen en Manteling van Walcheren. De bedoeling van de ontheffing was de aantallen damherten terug te brengen naar respectievelijk 325 en tachtig dieren. Maar Zeeland heeft volgens de rechtbank niet duidelijk aangegeven dat het welzijn van de dieren in gevaar is en ook is het de provincie niet gelukt de streefaantallen voor de populatie damherten aannemelijk te maken.