nederland

Defensie onderzoekt misstanden vliegbasis

Door ANP - 13 juli 2016

EINDHOVEN (ANP) – Het ministerie van Defensie onderzoekt mogelijke ‘financiële integriteitsschendingen’ op Vliegbasis Eindhoven. Het personeel is hierover woensdag ingelicht. ,,Als de meldingen kloppen gaat het om ernstige misstanden, daarom is het van het grootste belang dat we dit zorgvuldig onderzoeken”, aldus de commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, in een verklaring.

Naar verluidt zijn er meerdere personen bij betrokken. Een woordvoerder wilde verder niet ingaan op de precieze aard van de misstanden in verband met het onderzoek.

Er volgt nu op advies van de marechaussee eerst een intern onderzoek naar de mogelijke fraude. Als er strafbare feiten zijn gepleegd volgt aangifte bij de marechaussee. Boekholt-O’Sullivan: ,,We onderzoeken nu de feiten. Aan de hand van de feiten worden de vervolgstappen bepaald.”

Bevel

De kolonel voert sinds begin vorige maand bevel over de vliegbasis. Ze werd al kort na haar aantreden geconfronteerd met de zaak, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. Bovendien verricht luchtmachtpersoneel dag en nacht luchthaventaken voor Eindhoven Airport. Bij de vliegbasis werken ongeveer zevenhonderd mensen van wie 95 procent militair. Vorig jaar werden hiervandaan ruim 17.000 militairen en 5 miljoen kilo vracht vervoerd.