nederland

Eis: 30 jaar cel en tbs dubbele moord Lelysta

Door ANP - 13 juli 2016

LELYSTAD (ANP) – De 37-jarige Alex L. uit Lelystad krijgt als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt dertig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de doodslag op zijn vriendin Manon Pieters (41) en de moord op haar dochter Fleur (15). Voor de rechtbank in Lelystad sprak de aanklaagster woensdag van een ,,onvoorstelbare wreedheid”.

Manon Pieters en haar dochter verdwenen zaterdag 12 december van het afgelopen jaar spoorloos. Hun lichamen werden de dag erna in de avond ontdekt in de kruipruimte van de woning. Beide vrouwen waren gewurgd. De dochter bleek voor haar dood bovendien verkracht. Al snel hield de politie Alex L. aan. Hij hield een maand zijn mond voor hij bekende. Ook gaf hij toe kinderporno in bezit te hebben gehad.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben vastgesteld dat L. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Bovendien noemen zij het gevaar op herhaling groot. De officier van justitie zei dan ook dat L., die alleen voor de doodslag op zijn vriendin verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard, ,,onder geen beding onbehandeld mag terugkeren in de samenleving”. De lange celstraf voorafgaand aan zijn behandeling noemde zij de enige passende vergeldingsmaatregel.

Nabestaanden noemden L. in hun slachtofferverklaringen woensdag ,,een monster”, over wie gaandeweg het onderzoek ,,een beerput” openging. Met name de manier waarop L. zijn stiefdochter liet lijden is in hun ogen beestachtig. L. – geobsedeerd door seksuele gevoelens voor zijn stiefdochter – verkrachtte haar, beloofde haar te laten leven, liet haar daarna een uur vastgebonden zitten op een stoel en wurgde het meisje vervolgens alsnog.