nederland

Elf Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Sudan

Door ANP - 13 juli 2016

DEN HAAG/JUBA (ANP) – Elf Nederlanders zijn woensdag uit Zuid-Sudan geëvacueerd. Ze zijn op weg naar Uganda. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In Zuid-Sudan braken eind vorige week opnieuw hevige gevechten uit tussen rivaliserende militairen.

De Nederlanders worden met een Duits militair vliegtuig van Juba naar Entebbe gevlogen, dat even buiten de Ugandese hoofdstad Kampala ligt. Daar worden ze opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had de Nederlanders dringende geadviseerd met het Duitse vliegtuig te vertrekken. Van de circa honderd geregistreerde Nederlanders in Zuid-Sudan zijn er nu nog circa 45 in het land, aldus het ministerie. Een deel van hen wil niet weg. De verwachting is dat donderdag nog eens ongeveer tien Nederlanders vertrekken met evacuatievluchten.

Contact

De bezetting van de ambassade in Juba is teruggebracht tot vier diplomaten. Ze staan voortdurend in contact met de overgebleven Nederlanders.

,,Ik ben de Duitsers zeer erkentelijk voor hun hulp. Met deze risicovolle operatie zijn veel mensen in veiligheid gebracht. Ik ben blij dat de evacuatie goed is verlopen”, laat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten. Hij heeft zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier bedankt.