nederland

Elf Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Sudan

Door ANP - 13 juli 2016

DEN HAAG/JUBA (ANP) – Elf Nederlanders zijn woensdag uit Zuid-Sudan geëvacueerd. Ze zijn op weg naar Uganda. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In Zuid-Sudan braken eind vorige week opnieuw hevige gevechten uit tussen rivaliserende militairen.

De Nederlanders worden met een Duits militair vliegtuig van Juba naar Entebbe gevlogen, dat even buiten de Ugandese hoofdstad Kampala ligt. Daar worden ze opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade.

Bij de ambassade in Juba staan ongeveer honderd Nederlanders geregistreerd. Ze hebben van het ministerie van Buitenlandse Zaken dringend het advies gekregen om met deze vlucht naar het buurland te vertrekken. Een klein aantal heeft hieraan gehoor gegeven.

Contact

Een deel van de Nederlanders blijft in Zuid-Sudan. De rest vertrekt of is al op eigen gelegenheid vertrokken, aldus het ministerie. De ambassade staat voortdurend met hen in contact.

,,Ik ben de Duitsers zeer erkentelijk voor hun hulp. Met deze risicovolle operatie zijn veel mensen in veiligheid gebracht. Ik ben blij dat de evacuatie goed is verlopen”, laat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten. Hij heeft zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier bedankt.