nederland

Extra veiligheidsmaatregelen rond Schiphol

Door ANP - 30 juli 2016

SCHIPHOL (ANP) – Vanwege ,,een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven” worden reizigers die via de weg naar Schiphol reizen zaterdag extra gecontroleerd. Ook op de luchthaven zelf zijn (zichtbaar en onzichtbaar) extra maatregelen noodzakelijk. Daartoe besloot de zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Wat het ‘signaal’ is, wanneer het is binnengekomen en welke maatregelen precies genomen zijn is niet gezegd. Wel dat het ‘signaal’ past ,,binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is’’, stelde de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt. ,,Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. Met de extra maatregelen wordt de veiligheid van passagiers en werknemers voorop gezet.”

Vrijdag heeft de driehoek de situatie besproken, zaterdag is het besluit naar buiten gebracht, aldus een woordvoerder van de marechaussee tegen de NOS.

Op de A4 ontstonden in beide richtingen files. Op social media was te zien dat mensen uit hun auto stapten en over de snelweg liepen. Rond het middaguur stond er op de weg naar de luchthaven nog ongeveer 3 kilometer file.

Het is zaterdag een van de drukste dagen op Schiphol. Vooralsnog lijken de maatregelen geen grote problemen te veroorzaken voor de reizigers op de luchthaven. Vluchten zijn niet vertraagd.

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de maatregelen te vergelijken met die tijdens dancefeest Sensation; daar was toen ook sprake van een ‘signaal’. Dat evenement kon, met aanvullende maatregelen, gewoon doorgaan.