nederland

Fox Sports mag KPN-contract aanpassen

Door ANP - 29 juli 2016

UTRECHT (ANP) – Fox Sports hoeft het contract met KPN niet te verlengen op basis van de bestaande voorwaarden. Dat is de uitkomst van een kort geding dat KPN tegen de zender had aangespannen. Fox Sports wil dat de telecomaanbieders een van de sportzenders in het basispakket opnemen. Dit is echter tegen het zere been van KPN en ook Ziggo sprak zich hier al tegen uit.

Het contract van KPN met Fox loopt maandag af. In het huidige contract betalen de abonnees van KPN een extra bedrag voor de sportkanalen. Het telecombedrijf wilde dit op deze manier voortzetten en stapte daarom naar de voorzieningenrechter. Die oordeelde dat het Amerikaanse mediabedrijf, dat de rechten over de sportkanalen beheert, niet dezelfde voorwaarden hoeft aan te bieden.

Fox wil bij het nieuwe contract een vergoeding die is gebaseerd op het totale aantal televisieabonnees van KPN. Dat leidt echter tot hogere kosten voor alle klanten.

KPN spreekt van oneerlijke concurrentie, aangezien de contracten van concurrenten als Ziggo langer doorlopen en zij deze nieuwe voorwaarden voor hen nog niet gelden. Volgens Fox heeft KPN zelf gekozen voor een overeenkomst van drie jaar. De rechter meent dat KPN tijdens het proces onvoldoende duidelijk heeft gemaakt dat de verschillen in de contracten oneerlijk zouden zijn.

Eerder liet Autoriteit Consument & Markt weten de voorwaarden te onderzoeken die Fox Sports stelt in de nieuwe overeenkomst.