nederland

Gülen-aanhangers vrezen voortduren spanningen

Door ANP - 29 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Aanhangers van Fethullah Gülen in Nederland vrezen dat aan de bedreigingen en het geweld tegen hen voorlopig geen einde komt. Dat hebben zij vrijdag laten weten tijdens een persconferentie in Den Haag. Volgens vertegenwoordigers van de Gülen-beweging zijn er behalve de tientallen aangiften die al zijn gedaan, nog enkele tientallen nieuwe aangiften onderweg.

Gülen-vertegenwoordiger Saniye Calkin was een van de sprekers. Ze laat weten dat de Nederlandse overheid de invloed van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Nederland zou moeten minimaliseren om de spanningen tegen te gaan. Nederland zou volgens Calkin moeten tegengaan dat Turkse organisaties die door Ankara worden gefinancierd en de veiligheid en vrijheid van Turkse Nederlanders aantasten.

Ze constateert dat de beschuldigingen van de Turkse overheid tegen de aanhangers van Gülen niet alleen in Turkije doorgaan, maar ook Nederlandse Turken bereiken. Erdogan houdt de in de Verenigde Staten wonende geestelijke Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in Turkije.