nederland

Hacker wil losgeld overheid voor documenten

Door ANP - 25 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Overheidsinstellingen en grote bedrijven in Nederland hebben regelmatig te maken met een cyberaanval waarbij hackers om losgeld voor documenten vragen. Elke tien dagen maakt een gemeente, ministerie of een bedrijf melding van een poging tot ‘gijzelen’ van digitale documenten. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) die het AD via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft opgevraagd.

Bij dit centrum kunnen gemeenten, ministeries en ook financiële instellingen en nucleaire en chemische bedrijven, die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur van Nederland, de hulp inroepen als ze een cyberaanval op hun systemen zien. Bij het centrum kwamen van 1 juni 2015 tot eind mei van dit jaar zo’n vierhonderd meldingen van cyberdreigingen binnen. Dit aantal is de afgelopen jaren fors gestegen en lijkt nu stabiel te blijven.