nederland

Hele dag al veel animo voor Marten en Oopjen

Door ANP - 02 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – In het Rijksmuseum in Amsterdam is het zaterdag al de hele dag erg druk in verband met de tentoonstelling van de huwelijksportretten Marten en Oopjen van Rembrandt. Er is veel animo voor de nieuwe aanwinsten, die zaterdag nog tot 21.00 uur gratis te bezichtigen zijn.

,,Het slaat enorm aan. De hele dag door is het al druk”, zegt een woordvoerster van het museum. Voordat minister Jet Bussemaker (Cultuur) ’s ochtends de deuren opende, stond er al een dikke rij voor de deur. Binnen een kwartier waren een kleine 2000 mensen binnen. Zij kunnen behalve in de zaal waar de twee portretten hangen, ook in de rest van het museum terecht.

De veelbesproken schilderijen, die een prominente plek naast de Nachtwacht hebben gekregen, hangen de komende drie maanden in het Rijks. Daarna ondergaan ze een restauratie, waarop ze vervolgens afwisselend te zien zijn in het Louvre in Parijs en in Amsterdam.

Kinderen en toeristen

Onder de eerste bezoekers van de zaterdag geopende tentoonstelling zijn ook veel kinderen en toeristen. ,,Het is een divers publiek en er zijn veel gezinnen. Ook rondom het museum in de museumtuin is er veel belangstelling voor de oud-Hollandse spelen. Er hangt een goede sfeer.” Zaterdagavond na sluitingstijd maakt het Rijks bekend hoeveel bezoekers er zijn geweest.

Nederland en Frankrijk hebben de kunstwerken samen van een Franse particulier gekocht. Ze betaalden elk 80 miljoen euro voor de 2 meter hoge portretten, die in 1634 zijn gemaakt.

Privébezit

De schilderijen zijn bijna vierhonderd jaar in privébezit geweest. Rembrandt schilderde het jonge echtpaar ten voeten uit, iets wat in die tijd alleen bij vorsten gebeurde. Op de doeken zijn Marten Soolmans en Oopjen Coppit, toen 23 en 21 jaar oud, te zien in kostbare kostuums naar de Franse mode. Hun huwelijk duurde echter niet lang, want Marten stierf op 28-jarige leeftijd.