nederland

Herdenking Srebrenica in Den Haag

Door ANP - 11 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – De vlag op het ministerie van Defensie in Den Haag hing maandag halfstok, vanwege de herdenking van de val van de Bosnische enclave Srebrenica in 1995. Het is voor het eerst dat de vlag halfstok hangt, maar dat wordt vanaf nu traditie. Volgens een woordvoerder van vredesorganisatie PAX waren bij de herdenkingsbijeenkomst op het Haagse Plein ruim vierhonderd mensen aanwezig en verliep deze rustig en waardig.

Afgelopen jaar nog werden er 127 slachtoffers geïdentificeerd. Voor elk van hen werd een ballon opgelaten. Hun resten zijn maandag in Potocari (Srebrenica) herbegraven.

De politieke beweging DENK pleitte maandag voor een nationaal monument voor de slachtoffers. Bij de herdenking op het Plein waren onder anderen Alma Mustafic, dochter van de vermoorde elektricien van Dutchbat, aanwezig.

De militairen van Dutchbat III konden in 1995 niet voorkomen dat in Srebrenica bijna 8400 moslimmannen en -jongens werden vermoord door de Serviërs.