nederland

Hof: besluit vrijlating Ros eind augustus

Door ANP - 08 juli 2016

SCHIPHOL (ANP) – Het gerechtshof in Amsterdam beslist in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage op 26 augustus of kroongetuige Fred Ros wordt vrijgelaten. Dit bleek vrijdag in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol, waar het Openbaar Ministerie (OM) het hof om de vrijlating vroeg.

Het OM heeft Ros een strafeis van vijftien jaar beloofd in ruil voor zijn belastende verklaringen tegen de verdachten in het Passageproces, tegenover de dertig jaar die zou worden gevraagd als hij niet uit de school zou klappen. Volgens justitie is hij bij twee moordopdrachten betrokken geweest, waarvan één is uitgevoerd.

Nu Ros al tien jaar in de cel zit, heeft hij begin augustus twee derde uitgezeten van die vijftien jaar. Het is gebruikelijk dat een veroordeelde dan wordt vrijgelaten.

Tussenbalans

Voor het hof stelden de aanklagers dat uit een door het OM opgemaakte ,,tussenbalans” blijkt dat Ros zich aan de afspraken heeft gehouden die hij als kroongetuige heeft gemaakt. ,,Ons oordeel op dit moment is dat de verklaringen van Ros betrouwbaar zijn. Om die reden is er geen reden aan te nemen dat wij straks een hogere straf eisen dan de afgesproken vijftien jaar”, aldus de officier van justitie.

Formeel zou Ros op 3 augustus vrij moeten komen, omdat het die dag exact tien jaar geleden is dat hij werd opgepakt. In de deal die de Staat met hem sloot, is nooit opgenomen dat zijn verblijf in de cel mogelijk langer zou duren. Zowel OM als verdediging ging er destijds vanuit dat het Passage-proces voor de zomer van 2016 zou zijn afgerond.