nederland

Joodse actiegroep protesteert tegen VPRO

Door ANP - 29 juli 2016

HILVERSUM (ANP) – De Joodse actiegroep TOF (Tradition is Our Future) heeft vrijdag in dagblad Trouw een advertentie geplaatst waarin ze omroep VPRO ter verantwoording roept, omdat Dyab Abou Jahjah is uitgenodigd in het tv-programma Zomergasten.

Volgens TOF is het ,,gevaarlijk’’ om de ,,militante en antisemitische’’ Abou Jahjah een podium te geven om zich te kunnen profileren als gevestigde opiniemaker. In de advertentie wordt Abou Jahjah een ,,huisvriend van de terroristische Hezbollah’’ genoemd met ,,wanstaltig gedachtegoed’’, die zich schuldig maakt aan ,,ophitserij’’.

De actiegroep wilde eerder in een tv-spot zijn standpunt bekendmaken, maar dat werd door de STER tegengewerkt.

Eindredacteur Karen de Bok van Zomergasten zegt in een interview in de VPRO-gids dat de komst van Abou Jahjah ‘onomkeerbaar’ is. ,,Hij heeft een opvallende ontwikkeling doorgemaakt. Van een controversieel agitator tot een spraakmakend columnist van kwaliteitskrant De Standaard, de NRC van België.” Gevraagd naar de risico’s die de uitzending met zich mee kan brengen, zegt De Bok: ,,Wie weet wordt het wel heel saai. Je weet het niet.” De uitnodiging heeft ook binnen de VPRO tot felle discussies geleid.

De belangenorganisatie Federatief Joods Nederland, die actief optreedt tegen antisemitisme, heeft via Twitter laten weten aangifte te hebben gedaan wegens het ,,verspreiden van haat en ondersteunen van terrorisme.’’

Thomas Erdbrink

De controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah richtte in 2000 in Antwerpen de Arabisch-Europese Liga (AEL) op. Toen er in 2002 rellen uitbraken, nadat een Marokkaan door een Belg was vermoord, zette de AEL burgerpatrouilles in om racisme bij de lokale politie te onderzoeken.

Abou Jahjah is aanstaande zondag de eerste gast in Zomergasten, dat dit jaar door Iran-correspondent Thomas Erdbrink wordt gepresenteerd.