nederland

Kamerlid Yücel: iedereen is hier vol ongeloof

Door ANP - 15 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – ,,Iedereen is hier vol ongeloof”, zegt het PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel vanuit Turkije vrijdagavond. Het Turkse leger zegt daar de macht te hebben overgenomen. ,,Mensen volgen hier het nieuws op televisie. Iedereen is nerveus en wacht af wat er gebeurt”, zegt ze. ,,Heel veel mensen vinden de situatie onduidelijk. Dat geldt ook voor mij.”

Het Kamerlid van Turkse komaf is na het begin van het zomerreces van de Kamer voor vakantie naar Turkije vertrokken. Ze wil in de huidige omstandigheden niet meer kwijt over haar locatie dan dat ze in een badplaats verblijft.

De staatsgreep komt voor haar als een verrassing. Ook in haar omgeving had niemand het verwacht. ,,We hadden het niet zien aankomen. Het leger was behoorlijk verzwakt.”

Verzet

President Recept Tayyip Erdogan heeft op de Turkse televisie de bevolking opgeroepen om de straat op te gaan om zo hun solidariteit te tonen met de regering. Hij roept de mensen op in verzet te komen, aldus Yücel.

Volgens haar maakte de president duidelijk dat de ingreep van de militairen ook voor hem als een verrassing kwam. Erdogan zou nog in Turkije zijn, maar dat weet Yücel niet zeker. Uit de tv-beelden was niet op te maken waar hij zich bevond.

Ernstig

,,Als het allemaal waar is, dan is het vrij ernstig�, zegt de PvdA’er. Ze maakt zich zorgen over wat er gaat gebeuren als mensen gehoor geven aan de oproep van Erdogan. ,,Dan kan het flink uit de hand lopen.”

Bij haar op straat is nog weinig te merken van de couppoging. Mensen gaan ook niet de straat op. Yücel wacht voorlopig de ontwikkelingen af in de Turkse badplaats waar ze is.