nederland

Karadzic en aanklager in beroep tegen straf

22 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Zowel Radovan Karadzic als de aanklager bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag tekent beroep aan tegen de straf van veertig jaar die in maart aan de voormalige leider van de Bosnische Serviërs werd opgelegd. Dat heeft het tribunaal vrijdag meegedeeld.

Het tribunaal veroordeelde Karadzic op 24 maart wegens misdaden tegen de menselijkheid en volkerenmoord, onder meer de genocide in Srebrenica in juli 1995, toen ruim 7000 moslimmannen en -jongens werden gedood. Karadzic stelt dat in zijn rechtszaak tientallen fouten zijn gemaakt, waardoor hij geen eerlijk proces heeft gekregen. Hij wil daarom vrijspraak of een nieuw proces.

Aanklager Serge Brammertz gaat ook in beroep. Hij wil dat Karadzic levenslang krijgt.

Karadzic (71) was president van de zogenoemde Servische Republiek van Bosnië en Herzegovina. Hij gaf in die hoedanigheid onder meer het bevel tot etnische zuiveringen. Hij wist na de oorlog dertien jaar uit handen van justitie te blijven. Hij werd in juli 2008 in een bus in Belgrado opgepakt en daarna uitgeleverd aan het tribunaal. Zijn proces voor het tribunaal in Den Haag duurde bijna acht jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.