nederland

Karadzic in beroep tegen straf

Door ANP - 22 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic heeft vrijdag hoger beroep aangetekend tegen zijn straf van veertig jaar door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het tribunaal veroordeelde hem op 24 maart wegens misdaden tegen de menselijkheid en volkerenmoord, onder meer de genocide in Srebrenica in juli 1995, toen ruim 7000 moslimmannen en -jongens werden gedood.

Dat heeft het tribunaal vrijdag meegedeeld.

Karadzic (71) was president van de zogenoemde Servische Republiek van Bosnië en Herzegovina. Hij gaf in die hoedanigheid onder meer het bevel tot etnische zuiveringen. Hij wist na de oorlog dertien jaar uit handen van justitie te blijven. Hij werd in juli 2008 in een bus in Belgrado opgepakt en daarna uitgeleverd aan het tribunaal. Zijn proces voor het tribunaal in Den Haag duurde bijna acht jaar.