nederland

Koenders naar Irak-conferentie Washington

Door ANP - 19 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) neemt woensdag deel aan een grote conferentie in Washington waar wordt gesproken over het stabiliseren van Irak. Nederland is medevoorzitter van de bijeenkomst.

De conferentie is volgens Koenders belangrijk omdat Islamitische Staat (IS) voordeel heeft bij instabiliteit in Irak. ,,We kunnen deze vijand daarom niet verslaan met alleen militaire middelen. Er moet meer geïnvesteerd worden in samenwerking tussen de diverse groepen en de bevolking van Irak.”

Ministers uit meer dan twintig landen zijn aanwezig in de Verenigde Staten. Ze maken hun plannen bekend om Irak te blijven steunen bij het opvangen van vluchtelingen en de opbouw van de samenleving. Ook Koenders zal dat doen.

Steun

,,De Iraakse regering heeft onze steun hard nodig als het gaat om het invoeren van economische en politieke hervormingen”, aldus Koenders.

Nederland steunt Irak momenteel met humanitaire hulp, opruimen van explosieven, stabilisatie en militaire trainingen.

In aansluiting op de conferentie woensdag spreekt Koenders donderdag in Washington met collega’s van 35 landen uit de coalitie tegen Islamitische Staat. Die gesprekken gaan over de voortgang van de strijd tegen de groepering. Nederland is sinds oktober 2014 onderdeel van de coalitie.