nederland

Malariamedicijnen teruggehaald uit apotheken

Door ANP - 25 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – De farmaceutische bedrijven Sandoz en Teva halen hun malariamedicijnen terug bij Nederlandse groothandels en apotheken. Dat doen ze op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De reden is dat er is geknoeid met onderzoekgegevens die zijn ingediend bij de vergunningsaanvraag.

Het gaat om de twee zogeheten generieke medicijnen, Atovaquon/Proguanil HCl Sandoz en Atovaquon/Proguanil Teva. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn er geen aanwijzingen dat er iets mis is met de werkzaamheid en veiligheid van deze producten zelf. Ook zijn er volgens het college voldoende andere medicijnen tegen malaria beschikbaar.

Een generiek medicijn is een middel met dezelfde werkzame stof als het oorspronkelijke op de markt gebrachte merkmedicijn. Om het te mogen verkopen is eerst een gelijkwaardigheidsonderzoek verplicht. Sandoz en Teva lieten dit doen door het bedrijf Semler Research Center in het Indiase Bangalore. Maar volgens internationale toezichthoudende instanties heeft Semler bloedmonsters ,,verwisseld en gemanipuleerd”.

Ongeveer 100.000 Nederlanders gebruiken jaarlijks een malariamedicijn, van wie ongeveer de helft een van de betreffende middelen.

Het CBG adviseert mensen die een van de betreffende malariamiddelen gebruiken, hun kuur altijd af te maken. ,,Als u hiermee stopt, loopt u het risico om malaria te krijgen”, aldus de instantie. Sandoz en Teva zijn al ongeveer drie jaar op de Nederlandse markt.