nederland

Meer zomergroenten op minder grond geteeld

Door ANP - 13 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – De teelt van tomaten en andere zomergroenten is in Nederland de afgelopen vijftien jaar fors gestegen. In 2015 is bijna 2,2 miljard kilo van deze groenten geproduceerd. Dat is 496 miljoen kilo (29 procent) meer dan in 2000.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt woensdag dat voor de productie van al die groenten veel minder grond is gebruikt dan in 2000. Het benodigde landbouwareaal nam in vijftien jaar tijd af met 13 procent.

De toename van de teelt is grotendeels toe te schrijven aan de stijging van de productie onder glas. Inmiddels komt 78 procent van de zomergroenten uit kassen. De opbrengst per hectare van deze groenten is gemiddeld zestien keer zo hoog als van zomergroenten van de open grond.

In 2015 is ruim 28.000 ton aardbeien onder glas en tunnels (kunststoffen broeikas) geproduceerd. Dat is 90 procent meer dan in 2000. In de open grond is vorig jaar 29.000 ton aardbeien geteeld, de helft meer dan in 2000. De productie van doperwten daalde sinds het begin van deze eeuw met ruim 50 procent.