nederland

Minder bestrijdingsmiddelen in AH-groente

Door ANP - 28 juli 2016

UTRECHT (ANP) – Milieuorganisatie Natuur & Milieu gaat met supermarktconcern Albert Heijn samenwerken om minder bestrijdingsmiddelen toe te passen bij de teelt in Nederland van aardappelen, groente en fruit. Ook komt er meer biologisch geteelde groente en fruit in de schappen, zo luidt de afspraak tussen beide partijen die donderdag bekend is gemaakt.

Albert Heijn heeft beloofd het groente- en fruitschap te verduurzamen. Onderdeel daarvan vormt het aanpakken van 28 bestrijdingsmiddelen die het meest schadelijk zijn voor dier en milieu. Nederlandse tuinders en fruitkwekers die werken voor AH, mogen dat landbouwgif na 2018 niet meer gebruiken. Sommige bestrijdingsmiddelen op groente en fruit veroorzaken sterfte bij bijen en bij andere bestuivende insecten.

Natuur & Milieu prijst het concern dat het de leidende rol op zich neemt binnen de grote Nederlandse supermarktketens. De milieuorganisatie verwacht dat andere concerns weldra zullen volgen.

Onafhankelijke controle

Samen kijken beide partijen naar de vraag welke bestrijdingsmiddelen wel en niet gebruikt mogen worden. Daarop vindt bij de telers onafhankelijke controle plaats.

AH streeft daarnaast naar zoveel mogelijk inkoop uit Nederland en de Nederlandse grensstreek, om daarmee het aantal transportkilometers te verlagen.