nederland

Nederlandse troepen voor jaar naar Litouwen

Door ANP - 08 juli 2016

WARSCHAU (ANP) – De militairen die Nederland gaat leveren aan de multinationale troepenmacht in Oost-Europa vertrekken in 2017 en blijven een jaar. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) zei dat vrijdag op de NAVO-top in Warschau over de ,,bescheiden bijdrage’’.

Het gaat om maximaal een compagnie, 100 tot 150 man, die onder Duits commando komt in Litouwen. De Belgen leveren een soortgelijke bijdrage. Vanwege oude afspraken met de Russen gaan ze op rotatiebasis. Hennis maakte nog een klein voorbehoud. ,,We moeten nog wat operationele puzzelstukjes aan elkaar plakken.”

De NAVO-landen legeren troepen in Polen en de Baltische staten om Rusland af te schrikken. ,,We zijn niet uit op een conflict, maar we moeten laten zien dat we kunnen en zullen reageren als dat nodig is’’, aldus Hennis. ,,Dat gaat uiteraard gepaard met oefeningen.”