nederland

Nieuw toestel tussen 50 en 90 miljoen

Door ANP - 08 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Het nieuwe regeringsvliegtuig dat de huidige ‘KBX’ moet vervangen, gaat tussen de 50 tot 90 miljoen euro kosten. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vrijdag laten weten. Er komt een Europese aanbesteding voor het nieuwe toestel.

De opvolger van de oranje-witte Fokker 70 moet een groter vliegbereik hebben. Het vliegtuig moet ook de overzeese delen van het Koninkrijk zonder tussenstop kunnen bereiken. Het aantal stoelen moet met ongeveer 24 ongeveer gelijk zijn aan dat van het huidige vliegtuig met de registratie PH-KBX.

Volgens planning kan er voor het einde van dit jaar een beslissing vallen. Het nieuwe toestel moet dan eind 2017 in gebruik worden genomen, schrijft Schultz aan de Tweede Kamer.

Bewindslieden

De KBX kan technisch nog wel even mee, maar het is steeds duurder om er mee te vliegen. Er zijn steeds minder van deze Fokker 70’s. KLM Cityhopper vliegt de KBX en doet ook het onderhoud, maar is bezig de eigen vloot Fokker 70’s van de hand te doen.

De KBX, de letters staan voor Koningin Beatrix, is sinds 1996 in gebruik. Het Koninklijk Huis, ministers en staatssecretarissen maken gebruik van het toestel. De bewindslieden maken verreweg het meest gebruik van het toestel.

Er is eerder geprobeerd om een gebruikt vliegtuig aan te schaffen op een veiling in India, maar dat ging niet door omdat er financiële en juridische risico’s aan zaten.