nederland

OM: vrijspraak Syrische terreurverdachte

Door ANP - 28 juli 2016

ROTTERDAM (ANP) – Een negentienjarige Syrische asielzoeker die vorig jaar werd aangehouden op verdenking van banden met een terreurbeweging moet vrijkomen. Het landelijk parket van Openbaar Ministerie stelt dat er te weinig bewijs is om de verdenking hard te maken en vroeg de rechtbank in Rotterdam donderdag daarom de man uit Aleppo vrij te spreken.

Het OM benadrukt dat er wel bewijzen en verklaringen zijn die erop wijzen dat de man lid is geweest van een terreurorganisatie, maar welke precies is niet duidelijk. Justitie noemt in dat verband Al-Qaeda, Jabhat al-Nusra (de Syrische tak van Al-Qaeda) en Islamitische Staat. ,,Hoe ernstig het feit ook is waarvan iemand verdacht wordt, de rechtsstaat dwingt er uiteindelijk terecht toe dat iemand pas veroordeeld kan worden wanneer er geen redelijke twijfel is aan zijn schuld”, aldus het OM.

Op 29 augustus wordt vonnis gewezen in de zaak. Omdat er wel bewijzen en verklaringen zijn die wijzen op banden met een van de terreurorganisaties vraagt het OM de rechter de voorlopige hechtenis tot die tijd niet op te heffen, maar ,,eerst alle argumenten te laten bezinken alvorens tot een beslissing te komen”.

Het OM wijst daarbij onder meer op de verklaringen van twee mensen die met de verdachte in een asielzoekerscentrum in Zaandam woonden. Aan hen zou de verdachte hebben verteld dat hij in Syrië twee jaar bij Al-Qaeda had gezeten en dat hij blij was met de aanslagen in Parijs van november vorig jaar. Andere getuigen vertelden het OM dat de man foto’s had getoond waarop hij gewapend te zien was.