nederland

Ongeveer evenveel kranten in papierbak

Door ANP - 28 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse gemeenten zamelden in 2015 per inwoner gemiddeld 55 kilo papier in. Dat is ongeveer evenveel als de twee jaren daarvoor, maar een vijfde minder dan in 2008, blijkt donderdag uit cijfers van het CBS.

Die daling is onder meer te verklaren doordat er steeds minder papieren kranten en tijdschriften worden gelezen. De printoplages van kranten zijn sinds 2008 met 40 procent gedaald tot 936 miljoen in 2015. Bij de tijdschriften was een vergelijkbare daling zichtbaar.

Tussen regio’s bestaan grote verschillen in de hoeveelheden ingezameld papier. In Zeeland wordt met 71 kilo per persoon het meeste opgehaald, in Zuid-Holland met 39 kilo het minst. In grote steden wordt beduidend minder papier ingezameld dan op het platteland.

Gemeenten halen het oud papier steeds vaker huis-aan-huis op: in 2015 werd 70 procent op die manier ingezameld, in 1993 was dat 61 procent.