nederland

Pearle-pand stortte in door weghalen draagmuur

Door ANP - 21 juli 2016

DEN BOSCH (ANP) – Het historische pand dat in februari instortte aan de Markt in Den Bosch zeeg ineen omdat er een dragende wand was weggehaald. De bouwvakkers wisten niet dat de wand in een filiaal van opticien Pearle deel uitmaakte van de draagconstructie. Dat concludeert ingenieursbureau BouwQ, dat in opdracht van de gemeente onderzoek deed naar het incident. De conclusies van het onderzoek werden donderdag gepresenteerd op een persconferentie.

In 1992 werd de scheidingswand geplaatst, maar toentertijd was voor de bouwvakkers niet duidelijk dat deze onder een stalen balk kwam te staan. Daardoor begon de scheidingswand onbedoeld deel uit te maken van de draagconstructie. Voor het weghalen van de wand werd geen vergunning aangevraagd, maar dat was ook niet nodig, omdat de werkelijke functie van het muurtje niet bekend was.