nederland

Pop-upambassade in Heineken House

Door ANP - 30 juli 2016

RIO DE JANEIRO (ANP) – Het Holland Heineken House fungeert tijdens de komende zomerspelen in Rio ook als een ‘pop-upambassade’. Het Nederlandse consulaat in de Braziliaanse metropool zal er een loket openen waar Nederlandse sporters en supporters bijstand kunnen krijgen. Consul Arjen Uijterlinde in Rio: ,,We draaien shifts en er is een mobiel team dat kan uitrukken bij calamiteiten. Ons devies is: Geniet, maar Rio is geen Amsterdam.”

Sportlieden en hun supporters moeten tijdens de Olympische Spelen vooral rekening houden met een verhoogd risico op criminaliteit. Volgens het Instituut voor Openbare Veiligheid in Rio is de criminaliteit in het eerste kwartaal van 2016 gestegen ten opzichte van 2015. Buitenlandse bezoekers zijn vooral doelwit van straatroof. Het aantal incidenten is volgens het instituut met bijna een kwart gestegen.

In de weken voorafgaand aan de Olympische Spelen hebben de Braziliaanse autoriteiten de veiligheidsmaatregelen flink opgeschroefd. Er zijn 85.000 politiemensen en militairen ingezet, twee keer zoveel als in Londen vier jaar geleden.

Risico

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een boekje gemaakt getiteld Rioranje, met veiligheidstips en relevante telefoonnummers. Brazilië staat qua veiligheid aangemerkt als geel. Dat wil zeggen dat er een verhoogd risico is. In de sloppenwijken zijn de schietpartijen tussen drugsbendes en politie, en bendes onderling het grootste gevaar. Buitenlandse Zaken adviseert dan ook de sloppenwijken te mijden.

Sinds de aanslag met een vrachtwagen op de boulevard van de Franse stad Nice is ook de alertheid op aanvallen van buitenaf verhoogd. Er zijn elf Brazilianen gearresteerd die worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen. Zij behoren volgens justitie tot een cel genaamd ‘Verdedigers van de Sharia’.

,,De Brazilianen zitten erbovenop en de internationale samenwerking is versterkt”, aldus consul Uijterlinde. ,,Wij hebben een jaar geleden een taskforce opgericht waar justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Buitenlandse Zaken, het Nederlands Olympisch Comité en het Heineken House in zitten. We hebben contact met de politie in Rio en met ziekenhuizen en er zijn WhatsApp-groepen gecreëerd. De noodplannen liggen klaar.”