nederland

Proef met wijntje bij de kledingzaak mag

Door ANP - 13 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – De proef met een mengvorm van winkel en horeca mag doorgaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten hoeft de pilot niet te stoppen, vindt de rechtbank in Den Haag. De kledingzaak die een klant een glas wijn serveert, mag daar voorlopig mee doorgaan.

De Koninklijke SlijtersUnie had een kort geding aangespannen tegen de VNG. De brancheorganisatie vindt dat de VNG overtreding van de Drank- en horecawet aanmoedigt. Officieel zijn mengvormen van horeca en winkels volgens de Drank- en Horecawet verboden. Gemeenten gedogen echter de mengvorm in de proef.

De rechtbank vindt de rol van de VNG als overkoepelende organisatie beperkt. Het is aan de individuele gemeentebesturen om deel te nemen aan de proef. ,,De SlijtersUnie heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de VNG iets doet wat niet mag”, aldus de rechtbank.