nederland

Rechter vraagt om mening

Door ANP - 28 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Mensen die op een of andere manier betrokken zijn bij een rechtszaak kunnen binnenkort laten weten wat hun ervaringen zijn met de rechtszitting. Dat meldde de Raad voor de Rechtspraak donderdag.

Vanaf 1 september krijgen zij na de zitting online vragen voorgeschoteld. Ze kunnen hun mening kwijt over de uitspraak van de rechter, het verloop van de zitting en de rechtvaardigheid van het besluit. ,,Voor rechters is het erg belangrijk hoe mensen hun optreden ervaren. Een beslissing krijgt veel meer kracht als mensen zich rechtvaardig behandeld voelen”, legt rechter Ingrid Corbeij uit.

De resultaten komen pas na de uitspraak bij de rechter terecht. ,,Dan is het aan hem om te besluiten iets ermee te doen. Als hij merkt dat zijn uitspraken verwarrend zijn, kan hij hierover praten met collega’s, aldus een woordvoerster.