nederland

Supporters veroordeeld voor voetbalrellen

Door ANP - 29 juli 2016

DEN BOSCH (ANP) – Voor de rechtbank in Den Bosch zijn vrijdag 28 supporters van FC Den Bosch en 16 aanhangers van FC Oss veroordeeld voor openlijk geweld bij een voetbalwedstrijd tussen de twee clubs. De straffen voor de supporters van Den Bosch variëren van 120 dagen celstraf, waarvan 105 dagen voorwaardelijk, tot werkstraffen uiteenlopend van 30 uur tot 180 uur.

De aanhangers van FC Oss zijn veroordeeld tot straffen die variëren van een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 88 voorwaardelijk, tot taakstraffen. Die werkstraffen lopen uiteen van 90 tot 160 uur. De politierechter sprak zes aanhangers van Den Bosch en een supporter van Oss vrij van hun aandeel in de rellen.

De fans van FC Den Bosch hoorden vrijdagmorgen hoe ze werden gestraft. De politierechter sprak de veroordelingen tegen de supporters van FC Den Bosch enkele uren later uit. Hij liet weten dat het voor de hand had gelegen zwaardere straffen op te leggen. De politierechter besloot echter tot het ,,matigen van de straffen”, omdat het ruim twintig maanden duurde voordat de officier van justitie de zaken aan de rechtbank voorlegde.

Tijdens de wedstrijd op 1 november in Den Bosch waren er gewelddadige confrontaties tussen de supporters van FC Den Bosch en FC Oss. Ook waren er botsingen van de supportersgroepen met de mobiele eenheid (ME).

De officier van justitie had tegen de verdachten ook stadionverboden geëist. De politierechter ging daar niet in mee, omdat de KNVB al eerder stadionverboden en boetes aan de hooligans had opgelegd.