nederland

Vliegtuigen worden weerstations voor KNMI

Door ANP - 26 juli 2016

DE BILT (ANP) – Het KNMI gaat informatie over windsnelheden, temperaturen en windrichtingen die in vliegtuigen wordt verzameld, gebruiken voor het opstellen van weerberichten. ,,Vliegtuigen bieden een schat aan datagegevens en nu kunnen we die gaan inzetten bij het maken van weermodellen”, aldus het weerinstituut dinsdag.

”Dagelijks komen miljoenen vliegtuigwaarnemingen beschikbaar die gebruikt kunnen worden voor een verdere verbetering van weersverwachtingen en waarschuwingen.”

Het KNMI richt een Europees centrum op voor het verwerken en duiden van de data uit vliegtuigen. Die zijn onder meer afkomstig van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), die zelf ook baat heeft bij uiterst nauwkeurige windverwachtingen.