nederland

VPRO onder vuur om Abou Jahjah

Door ANP - 29 juli 2016

HILVERSUM (ANP) – De eerste Zomergast van dit seizoen leidde vrijdag tot kritiek vanuit Joodse hoek. De controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah bijt zondag het spits af in het VPRO-programma. De belangenorganisatie Federatief Joods Nederland heeft aangifte gedaan tegen hem en het programma.

De VPRO maakt zich volgens de club schuldig aan het voorbereiden van een strafbaar feit door Abou Jahjah uit te nodigen voor het tv-programma Zomergasten. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de aangifte beoordelen, zei een woordvoerder. ,,Maar we wachten eerst af wat hij gaat zeggen.”

De Joodse actiegroep TOF (Tradition is Our Future) riep vrijdag in dagblad Trouw de VPRO in een advertentie ter verantwoording vanwege Abou Jahjah. Volgens TOF is het ,,gevaarlijk” om de ,,militante en antisemitische” Abou Jahjah een podium te geven om zich te kunnen profileren als gevestigde opiniemaker.

Geen spijt

Hoofdredacteur Karen de Bok van Zomergasten zegt geen spijt te hebben van de keuze voor de publicist. ,,De uitzending gewoon door.” Volgens haar zal de ophef over zijn komst in het programma zeker ter sprake komen.

Zo’n negentig leden van de VPRO hebben hun lidmaatschap opgezegd nadat bekend werd dat Abou Jahjah te gast was. ,,Maar we krijgen ook steunbetuigingen.” Of er rondom de studio zondag veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, wilde De Bok niet zeggen.

Dyab Abou Jahjah richtte in 2000 in Antwerpen de Arabisch-Europese Liga (AEL) op. Toen er in 2002 rellen uitbraken, nadat een Marokkaan door een Belg was vermoord, zette de AEL burgerpatrouilles in om racisme bij de lokale politie te onderzoeken.