nederland

50PLUS weer met Krol verkiezingsstrijd in

Door ANP - 22 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Een offensief om werklozen van 45 jaar en ouder aan een baan te helpen, een fikse verlaging van het eigen risico in de zorgverzekering en verlaging van de AOW-leeftijd. Dat zijn belangrijke punten uit het verkiezingsprogramma van 50PLUS, dat maandag is gepresenteerd. Henk Krol is opnieuw lijsttrekker.

Volgens 50PLUS zijn de ouderen door de andere politieke partijen de afgelopen jaren ,,schromelijk veronachtzaamd” en ,,ongenadig hard gepakt”. Ouderen hebben de afgelopen jaren het meest moeten inleveren, stelt de partij. Ouderen worden door andere partijen benaderd als een ,,financieel en een zorgprobleem”.

De partij wil het huidige pensioenstelsel behouden, een einde aan de marktwerking in de zorg en een gemeentelijk basispakket voor thuiszorg. Ook wil 50PLUS een vaccinatieprogramma voor ouderen waarbij zij ingeënt worden tegen bijvoorbeeld gordelroos en longontsteking. Ook moet een arts een ‘laatste-wil-pil’ kunnen verstrekken voor euthanasie.

Eerste

50PLUS is de eerste partij in de Kamer die haar verkiezingsprogramma publiceert. De verkiezingen zijn voor maart gepland.

De ouderenpartij heeft zware jaren achter de rug. In 2013 verliet fractievoorzitter Krol de Kamer na berichten dat hij in zijn tijd als hoofdredacteur van de Gay Krant niet altijd de pensioenpremies van zijn werknemers had afgedragen. Later werd hij verdacht van subsidiefraude; onderzoek van justitie leverde geen verdenking op.

Peilingen

Norbert Klein volgde Krol als fractievoorzitter op. Maar een jaar later kreeg Klein ruzie met fractiegenoot Martine Baay-Timmermans. Weken van chaos volgden en Klein splitste zich uiteindelijk van de partij af en ging alleen verder in de Kamer. Krol keerde in 2014 weer terug in de Kamer omdat Baay te ziek was.

De afgelopen maanden is 50PLUS in de peilingen gestegen naar zes à zeven zetels. Dat is voor een belangrijk deel de verdienste van Krol, aldus de selectiecommissie van de partij. Maar Krol moet nog wel het vertrouwen van de kiezer winnen. Uit een onderzoek van bureau Ipsos in juni bleek slechts 38 procent van de kiezers die op de ouderenpartij overweegt te stemmen, Krol te vertrouwen.