nederland

Aantal ongeldige examens flink toegenomen

Door ANP - 25 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – De onderwijsinspectie heeft bij de eindexamens in het voortgezet onderwijs 1370 examens en rekentoetsen gedeeltelijk of helemaal ongeldig verklaard. Dat zijn er veel meer dan vorig jaar, toen ging het om 850 gevallen van ongeldig verklaard examenwerk. Dat meldde de Inspectie van het Onderwijs donderdag.

Niet altijd ligt de schuld bij de scholen: zo kan een stroomstoring de oorzaak zijn of het onwel worden van een leerling. Maar vaak is het wel te wijten aan slordigheden van de school, zoals een onjuiste exameninstructie of als verkeerde examens zijn uitgedeeld.

Scholen hebben in 2016 bij de inspectie 607 onregelmatigheden gemeld rond de afname van eindexamens. De dienst benadrukt dat ,,verreweg de meeste scholen de eindexamens op een zorgvuldige manier afnemen”.